INSPIRAȚIE

Stilul marin

INSPIRAȚIE

Care dintre noi nu și-a dorit măcar o singură dată în viață o casă pe plajă. Cine nu s-a visat ieșind dimineața pe terasa casei și îmbrățisând peisajul marin, linia albastră a mării mărginită de un cer luminos ce parcă trasează limita a tot ceea ce cunoaștem, mirosul salin, briza. Și fiecare dintre noi și-a dorit chiar și pentru puțin să păstreze această senzație, să o aducă în casa de peste an, în care locuim zi de zi.

Ei bine, vestea bună este că există soluții! Casa de pe plajă se poate muta puțin câte puțin chiar la tine acasă cu ajutorul culorilor și texturilor pe care le utilizăm.

Culorile specifice marine sunt, după cum știe chiar și un copil, albul și albastrul. Dar nu trebuie să ne rezumăm doar la acestea dacă nu dorim un interior rece și chiar anost. Albastrul poate poposi la noi acasă în două calități, una adâncă și închisă printr-un bleumarin subtil, a doua deschisă și jucăușă, aproape de turcoaz. Pentru ca peisajul marin să fie la el acasă însă mai e nevoie de câteva ajutoare: țărmul cu nisip plin cu scoici se poate transforma oricând într-o podea bej cu reflexe alburii sau roșiatice cu o textură neapărat mată, poate chiar rugoasă, canapeaua poate primi niște dungi verticale alb-albastre care ne vor duce cu gândul la șezlongurile leneșe de pe plajă, accesoriile cum ar fi corpurile de iluminat sau vasele cu flori pot fi oranj, galbene sau roșii intens.

Folosiți cu încredere cele două calități de albastru însoțindu-le de zeci de tonuri de alb până la nisipiu și bej, dar nu uitați de accentele colorate care ne vor aminti de lumina și viața porturilor marine, de vânzoleala agitată a plajelor, de înghețata pe băț sau de copiii care se joacă în nisip cu mingii mari cu dungi.

Tema marină este una simplă din punct de vedere cromatic, oricine o poate pune în aplicare cu succes pentru că este o temă monocromă prin excelență, albastrul e rege iar alburile nu se pun la socoteală intrând la neutre. Cu toate astea e important să avem grijă la texturi și suprafețe. Lemnul, deschis la culoare, în nuanțe de la alb la gălbui trebuie să fie natural. Parchetul, fie el și melaminat, trebuie să imite cu grijă structura fibrei lemnoase, dacă alegeți varianta unor fotolii din ratan, răchită sau orice altă împletitură, neapărat mergeți pe varianta mată a acestora. Gresia și faianța, dacă aveți posibilitatea să le schimbați sau vă aflați într-un șantier, pot și ele, mai bine decât orice, să creeze senzații marine. Alegeți mozaicul sau zonele cu cioburi intens colorate. Veniți cu brâuri albastre sau din mozaic multicolor pe zone ample de alb. Pentru bucătării folosiți culori pământii ce amintesc de interioarele spaniole sau italiene.

Pentru a încheia acest regat marin, nu uitați de bolurile din ceramică pline cu scoici și cu nisip adus chiar de la mare, de perdelele albe îmbrățișate atent de draperii bleumarin, de măsuțele joase cu geam și de spațiile ample de relaxare.

Soluția prezentată se potrivește oricărei vârste și oricărei destinații de locuit, excepție făcând poate casele de munte și zonele friguroase unde un decor alb-albastru poate deveni prea rece. Odată decorat în stilul caselor de pe plajă, interiorul va păstra tot anul energia și lumina verii, senzația marină de libertate și deschidere.

Back to Top